به یادِ «به یادِ عارف»

نگاهی بر آلبوم کرانه های معنی به آهنگسازی پوریا سلیمانی

به یادِ «به یادِ عارف» – کرانه‌های معنی عنوان اثری است که به‌تازگی به آهنگسازی پوریا سلیمانی و آواز پوریا عابدینی و اجرای گروه دل‌انگیزان روانه بازار موسیقی گردیده است. اثری مستقل و قابل توجه که با پخش همان ترَک اول می‌توان به یادِ آن «به‌یادِ عارف»ِ دوران درخشان موسیقی کلاسیک ایرانی افتاد و سازبندی و حتی آواز آغازین (بیات ترک) نیز حکایت از تاثیرپذیری عمیق آهنگساز از سبک کار محمدرضا لطفی دارد. پوریا سلیمانی که خود نیز تار می‌نوازد و پیش‌تر نیز تک‌آهنگ‌هایی را نیز به شیوه‌های مختلف و متفاوت‌تر با این آلبوم منتشر کرده بود.

از آنجا که سابقه‌ی حضور در گروه دل‌انگیزان در طول سالیان اخیر را دارم؛ احساس من از همان روزهای آغازینِ همکاری‌مان این بود که در قهقرای منیّت و تک‌روی‌های دوره‌ی معاصر می‌توان «ما» شد و با نوع تفکر و اتفاقات همدلانه‌ای که در میان‌ما -به حادثه- رقم خورد، کس در اطرافمان نبود که مثال گروه چاووش و همدلی اعضای آن کانونِ قلندرانه‌ی آن دوران را قیاس نیاورَد (قیاس حتی مع‌الفارق ولی قابل توجه). در این اثر هم بیش‌از صدای تکنیکال سازها، این صدای دل‌های اعضای گروه است که به‌گوش می‌زند و آنچه پیداست یکی شدنِ هرکدام از نوازندگان در قالب یک «گروه» و در عین حال، تلاش برای بهترینِ خودشان بودن.

نگاهی بر آلبوم کرانه های معنی به آهنگسازی پوریا سلیمانی

آلبوم با پیش‌درامدی چهارضربی در بیات ترک و ملودی تک‌صدایی برگرفته از مقدمه‌ی به‌یاد عارف آغاز می‌گردد. چهارمضرابی پویا و سرحال جای خود را به ساز و آوازی در بیات ترک با صدای پوریا عابدینی می‌دهد که اکنون و پس از تجربیات بسیار، آوازخوانی بامهارت و قهار می‌نماید. پوریا سلیمانی در جواب آواز نیز ساز لطفی را البته کمی با امضای شخصی خود تداعی می‌کند.

آلبوم با تصنیف موج سودا و ضربی‌ای در شکسته ادامه پیدا می‌کند. کوک بسیار دقیق و همنوازی تماماً هماهنگ اعضای گروه به زیبایی هرچه تمام‌تر‌ می‌درخشد و بی انصافی‌است اگر به زیبایی تکنوازی‌ها نیز اشاره نکنیم.

بخش دوم آلبوم به دستگاه شور بازمی‌گردد. اینجاست که تنظیم‌ها کمی متنوع‌تر شده و از موسیقی‌ محلی نیز برای بسط‌‌وگسترش‌ها استفاده گردیده تا تصنیف کرانه‌های معنی با شعری از سایه پایان‌بخش این آلبوم باشد. 

کرانه‌های معنی اگرچه با رنگ‌وبویی‌کاملا کلاسیک در ردیفِ آثار موسیقی دستگاهی ایرانی قرار می‌گیرد؛ امید است که آثاری چنین، باز بُگشایند کرانه‌هایی از معناهای زِ دست رفته‌ی روزگاران غرورانگیزمان را و باز آشتی دهند روح خسته‌ی متلاطم امروزمان را با اصالت‌ و تاریخ‌ ایرانمان.

کرانه های معنی به صورت دیجیتال منتشر شده و در سایت beeptunes.com قابل شنیدن است.

دکتر محمدرضا عزیزی/دکتری پژوهش هنر


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *