تبیین نبوغ شعری با تکیه بر جستار نبوغ جورجو آگامبن

تاریخ دریافت: ۲۶/۰۶/1401 – تاریخ پذیرش: ۱۵/۱۰/1401

پریا درویش پوریان*

دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات فارسی دانشگاه تهران.

 

 

 

گنیوس[1] و تلقین شعر

جورجو آگامبن[2]، فیلسوف و نظریه پرداز ایتالیایی، در کتاب حرمت‌شکنی­ ها[3]، در جستاری تحت عنوان نبوغ، به بررسی ریشه‌شناختی و معناشناختی نبوغ می­پردازد و آن را در سطوح گوناگون مورد بحث قرار می‌دهد. راقم سطور با خوانشی از این جستار ارزشمند به مسئله نبوغ و الهام شعری پرداخته و سعی در ایجاد ارتباطی منطقی میان دو مقوله ذکر شده دارد.

جورجو آگامبن در ابتدای این جستار به بررسی معنا و ریشه کلمه گنیوس می­پردازد. با توجه به بررسی ­های آگامبن، گنیوس در زبان لاتین نام خدا یا فرشته‌ای ­است که از لحظه تولد تا
پایان عمر، نگهبان اوست. هم‌چنین این واژه با واژگانی چون
ژنی و ژنراسیون[4] هم‌ریشگی و قرابت دارد (ژنی در معنای جن و غول، و ژنراسیون در معنای تولید[مثل] و زایش). کانت نیز
در بحث پیرامون حکم زیبایی­ شناسی، اذعان می‌دارد که «محتمل است که واژه نبوغ مشتق از genius، یعنی آن روح مخصوص هدایت‌کننده و پاسدارنده شخص باشد که از بدو تولد به او داده می­شود و این ایده‌های اصیل [هنری] از الهامات آن ناشی می‌شود» (کانت، 244:1388). هم‌چنین از این واژه
دلالت­ های معنایی بیشتری طی قرون متمادی پدید آمده که از جمله آنها می‌توان به نسب و نژاد، همزاد و… اشاره کرد.

* ایمیل: pariya.dp@gmail.com

[1] Genius: واژه genius در اواخر قرن چهاردهم میلادی به معنای «روح محافظ یا مربّی» که فرد را در طول زندگی راه می­نماید و هدایت می‌کند، وارد زبان انگلیسی شد. این واژه ریشه لاتینی داشت:genius  به معنای «خدا یا روح محافظی که از گهواره تا گور مراقب هر شخصی است» و در ضمن به معنای درایت، حضور ذهن و استعداد هم بود. گنیوس به قوه پیش­بینی هم دلالت می‌کرد. ریشه اصلی آن gene است که به معنای زادن است و کلماتی چون ژن و ژنئالوژی (= نسب­ شناسی یا تبارشناسی) و ژنی (جن یا غول) از همین ریشه ­اند. از اواخر قرن شانزده به معنای خصوصیت و خصلت یک شخص خاص به کار رفت. ترکیب genius loci به معنای صبغه محلی یا حال و هوای یک مکان است. Genius اولین بار در دهه 1640 به معنای «نبوغ» یا «ذوق و قریحه» به کار رفت. بدین سان، گنیوس دامنه وسیعی از معانی را در بر می‌گیرد: از جن و همزاد تا ذوق و نبوغ. و البته در حالت وصفی، genial یا ژنیال، دلالت بر خوش‌مشربی یا آب‌وهوای مساعد می‌کند (نقل از صفحه اول جستار نبوغ، جورجو آگامبن).

[2] Giorgio Agamben زاده 1942 در رم، فیلسوف و نویسنده معاصر ایتالیایی است. از مهم‌ترین آثار او می‌توان به هوموساکر، کودکی و تاریخ، اجتماع آینده، زبان و مرگ و… اشاره کرد.

[3] Profanation

[4]Generation

همچنین ببینید

بررسی چالش‌های تدريس موسيقی در مدارس به عنوان واحد درسی با تکیه بر هنرستان هنرهای زیبای قزوین

تاریخ دریافت: ۱۲/0۸/1401 – تاریخ پذیرش: ۲۰/۱۰/1401 فاطمه چراغچی ها1 کارشناس ارشد نوازندگی موسیقی جهانی، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *