پویا سرایی * نشانهشناسی علیرغم مباحث مختلف در زمینة تفسیر اندیشههای پیرس، جایگاه قابل توجهی در تاریخ هنر یافت و به عنوان ابزاری تحلیلی مورد توجه منتقدان و تحلیلگران هنری قرار گرفت. الکینز استفادة تاریخ هنر از نشانهشناسی را تقلیل مفاهیم پیرس به شناخت سه نوع نشانه …
بیشتر بخوانید »راهنمای نویسندگان
فرهیختگان گرامی ” راهنمای نویسندگان ” نشریه مطالعات هنر و زیباشناسی تبیین و منتشر گردید …
فرآیند پذیرش مقالات
فرهیختگان گرامی ” فرآیند پذیرش مقالات ” نشریه مطالعات هنر و زیباشناسی تبیین و منتشر گردی…
اهداف و چشم انداز
فرهیختگان گرامی ” اهداف و چشم انداز ” نشریه مطالعات هنر و زیباشناسی تبیین و منتشر گردید.…
نوشته های تازه
توسعه دستورالعملهای طراحی مبتنی بر گشتالت برای نمایشگرهای چند حسی
توسعه دستورالعملهای طراحی مبتنی بر گشتالت برای نمایشگرهای چند حسی [1] امیرحسین بالازاده[2] چکیده نمایشگرهای چند حسی سعی میکنند تا از طیفی از حواس انسان بهره ببرند؛ بهعنوانمثال، نمایش اطلاعات را بهصورت بصری و همچنین با بازخورد صدا و لامسهای، به نمایش میگذارند. طراحی نمایشگرهای چند حسی پیچیده …
بیشتر بخوانید »هنگامی که نور فرارسید: حماسة گیلگمش
مارک جارمن[1] مترجم: پریا درویش پوریان* اگر آگاهی نوری است، آن آتشی که پرومته از خدایان ربود و به نوع بشر داد، پس این نور بیتردید بسیار پیشتر از اینکه کهنترین حماسة جهان، گیلگمش، به خط میخی بر روی الواح گلی منقش شود، فرارسیده بود. با این حال …
بیشتر بخوانید »تأملی بر تجربة موسیقایی همچون یک تجربة وجودی؛ یک چرخش هستی شناختی
تأملی بر تجربة موسیقایی همچون یک تجربة وجودی؛ یک چرخش هستی شناختی[1] فردریک پیو، اویویند وارکوی مترجم: محمدرضا عزیزی[2] چکیده در دنیای کنونیِ آموزش، سیاست و افکار عمومی، تجربة موسیقایی بهطور فزایندهای در معرض تهدید است و بیش از پیش به عنوان یک کالای لوکسِ مصرفی معرفی شده است. …
بیشتر بخوانید »هنرهای نمایش و محدودیت به عنوان محرک و انگیزه
هنرهای نمایش و محدودیت به عنوان محرک و انگیزه[1] مترجم: شاهرخ امیریان دوست[2] مصطفی انور[3] چکیده دو دسته محدودیت در هنرهای نمایشی وجود دارند: محدودیتهای فیزیکی از یک سو و محدودیتهای مربوط به استعدادهای فکری و عاطفی هنرمندان از سویی دیگر. مرزهای فیزیکی به نوبة خود، به موانع مادی …
بیشتر بخوانید »تطبیق ماهیت سینما و دمیورژ با تأکید بر آرای افلاطون
محمد شکری[1] مهدی قدیانی [2] بهزاد اسدی[3] چکیده بر اساس اندیشههای افلاطون دربارة دمیورژ جهان از الگوهای عالم ایده یا همان مثال و شکلهای بینظم این جهان توسط او قوام و شکل مییابد و او هرچند خالق ازلی جهان نیست؛ اما گویی همه از آن آفریده …
بیشتر بخوانید »سیاست خُنیاگری شاهان عصر صفوی در ارتباط با موسیقی بزمی
سیاست خُنیاگری شاهان عصر صفوی در ارتباط با موسیقی بزمی آیدین پارساییراد[1] بهمن سلطاناحمدی[2] آیدا پارساییراد[3] چکیده هنر موسیقی بزمی در عصر صفوی جدای از جنبة صرفاً تشریفاتی و تجملی در میان اغلب شاهان صفوی، به واسطة حمایت و علاقة شاهانی چون شاه عباس اول و …
بیشتر بخوانید »مطالعه سویههای جامعهشناسانة قدرت در نمایش روحوضی از منظر میشل فوکو
ترانه رحیمی[1] چکیده تحلیل فوکو از روابط قدرت و معرفت و بدن نه در سطح نهادی اجتماعی که در پراکنش و توزیع تکنولوژی قدرت و مناسباتشان با پیدایش صور معرفت بهخصوص عوامل انسانی معطوف به فرد/ ابژه متمرکز شد. (9) قدرت از نگاه فوکو نیرویی چندظرفیتی …
بیشتر بخوانید »تحلیل کهن الگویی انیمیشن «در این گوشه دنیا» براساس دیدگاه «فرایند فردیت» یونگ
حنانه یعقوبی[1] نیّر طهوری[2] چکیده کشور ژاپن دارای پیشینة کهن و ماندگار است. این کشور تاریخی، روزهای سخت و آسان بسیاری به خود دیدهاست. در دوران جنگ جهانی اول و دوم، ژاپن یکی از کشورهای مورد آسیب دیده محسوب میشود. در انیمیشن «در این گوشه دنیا» …
بیشتر بخوانید »تحلیل وجوه مقبولیت نقد تأثریِ پرویز دوایی؛ مطالعة موردی نقد «سیری در سرگیجه»
عطیه مشاهری فرد[1] محمد ویسی[2] چکیده با قدرت گرفتن «نظریههای متنمحور» که تلاش میکردند اثر هنری را تنها با تکیه بر خود آن اثر تحلیل کنند، «نقد تأثری» که به بیان احساسات منتقد در رویارویی با اثر هنری میپردازد، به یک عبارتِ متناقضنما بدل شد؛ چراکه تشکیکهای …
بیشتر بخوانید »بررسی تأثیر دیرند ضرب در به کارگیری انواع میزان نما
پریسا مهرعلی زاده[1] فرشاد شیخی[2] چکیده یکی از مهمترین ارکان در متون نوشتاری موسیقایی میزان نماها هستند؛ چراکه به وسیلة آنها ضربهای دارای تأکید، تعداد ضربها و شکل ضربها مشخص میشوند. بسیاری از آهنگسازان پس از بداههنوازی و یا بداههخوانی برای مکتوب کردن نتیجه متوجه هستند …
بیشتر بخوانید »مطالعة موسیقی سنتی ایران در دیدگاههای برخی از فلاسفه و عُرفای ایرانی-اسلامی
مطالعة موسیقی سنتی ایران در دیدگاههای برخی از فلاسفه و عُرفای ایرانی-اسلامی محمدرضا عزیزی[1] عبدالرضا کاظمی[2] چکیده سنت صفتی است برای هنر سنتی که آن را از سایر هنرها متمایز مینماید و از طرفی هنر سنتی توسط هنرمند سنتی خلق میشود. لذا اولین قدم شناخت دقیق و …
بیشتر بخوانید »بررسی نقش مقوله اقتصاد در چرخه صنعت سینمایی کشور (تحلیل هزینه و درآمدهای مرتبط با ساخت، تولید، پخش و اکران فیلمهای سینمایی)
بررسی نقش مقوله اقتصاد در چرخه صنعت سینمایی کشور (تحلیل هزینه و درآمدهای مرتبط با ساخت، تولید، پخش و اکران فیلمهای سینمایی) تاریخ دریافت: 1401/11/18 – تاریخ پذیرش: 1401/12/25 نوید دهقانی کارشناسی ارشد مدیریت رسانه، دانشگاه پیام نور، واحد تهران غرب دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. چکیده امور …
بیشتر بخوانید »مساله بازنمایی در موسیقی با رویکرد به منبعشناسی موضوعی آن
مساله بازنمایی در موسیقی با رویکرد به منبعشناسی موضوعی آن تاریخ دریافت: 1401/12/05 – تاریخ پذیرش: 1401/12/25 پویا سرایی * استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران. چکیده بحث در مورد اینکه موسیقی به عنوان هنری کاملاً انتزاعی و دستنیافتنی چه میگوید؟ از …
بیشتر بخوانید »بداهۀ گفتوشنودِ موسیقایی پدیدارشناسیِ موسیقی از بروس الیس بنسن
بداهۀ گفتوشنودِ موسیقایی پدیدارشناسیِ موسیقی از بروس الیس بنسن تاریخ دریافت: 1401/11/21 – تاریخ پذیرش: 1401/12/25 مرور: ملوین بکستروم ترجمه: محمدرضا عزیزی دانشجوی دکتری پژوهش هنر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. نظریۀ «بداهۀ گفتوشنود موسیقایی»ِ بروس الیس بنسن، غنای فراوانی به دانشِ فلسفۀ …
بیشتر بخوانید »